tiistai 17. marraskuuta 2015

Allekirjoita kannanotto leikkauspolitiikkaa vastaan!

Suomen hallituksen on peruttava leikkaukset tai erottava

Suomen istuva hallitus aikoo leikata koulutuksesta hallituskautensa aikana yhteensä kolme miljardia euroa. Nämä leikkaukset kohdistuvat varhaiskasvatukseen, perus- ja ammattikouluihin sekä yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin. Koulutukseen kohdistuvien leikkausten taustalla on ajatus koulutuksesta välineenä kilpailukyvyn lisäämisessä sen sijaan että koulutus nähtäisiin sivistyksen ja tasa-arvon edistäjänä. 
Leikkaukset ovat poliittisia valintoja, joille löytyy myös vaihtoehtoja. Leikkauspolitiikka perustuu talousteoriaan, jossa ihmisten oletetaan tavoittelevan ensisijaisesti omaa etuaan ja olevan muista riippumattomia. Tällaisessa ajattelussa leikkausten negatiiviset, eriarvoisuutta lisäävät vaikutukset sivuutetaan. Eriarvoisuutta lisäävät ratkaisut eivät tuolloin muodostu ongelmaksi. Kukaan ei ole kuitenkaan saavuttanut varallisuuttaan ja asemaansa täysin omin avuin - eivät edes leikkauspolitiikasta hyötyjät. Nyt käynnissä olevat yliopistojen yt-neuvottelut ovat askel kohti muutosta suhtautumisessa koulutukselliseen tasa-arvoon. Esimerkiksi Iso-Britanniassa leikkauspolitiikan alettua köyhyys, itsemurhat ja asunnottomuus ovat lisääntyneet. Me emme halua tällaista tulevaisuutta! 
Leikkauspolitiikka kasvattaa tuloeroja ja lisää eriarvoisuutta. Yliopistojen ei tule niellä vaatimusta leikkauksista. Me allekirjoittaneet vastustamme koulutusjärjestelmään kohdistuvia leikkauksia sekä leikkauspolitiikkaa laajemmin. Me emme halua yliopistoa, jossa voivat opiskella vain hyväosaiset ja varakkaat. Me emme halua yliopistoa, jossa peritään lukukausimaksuja. Me haluamme yliopiston, joka voi mahdollistaa laadukkaan tutkimukseen perustuvan opetuksen kaikille yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta. Me vaadimme, että korkeakouluja ohjataan sivistys- ja kulttuuripolitiikan, ei yritysten, tuotekehittelyn ja kaupallisen innovoinnin ehdoilla. 
Leikkauspolitiikka perustuu Suomen hallituksen päätöksiin, jotka ovat ristiriidassa ennen vaaleja annettujen lupausten kanssa. Vaadimme, että hallitus joko peruu leikkaukset tai eroaa. Me allekirjoittaneet olemme valmiita yleislakkoon leikkauspolitiikkaa vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti